: :pesan pada DIRI tabahkan hati kuatkan semangat, pesan pada HATI kukuhkan IMAN banyakkan ZIKRULLAH, pesan pada NALURI jangan mengeluh & kecewa, tiada daya & rezeki melainkan dari ALLAH: :

KEMBALIKAN MARUAH MUSLIMAH  

Posted by: an-Nisa` inBeberapa isu yang timbul yang mengaitkan masyarakat Islam setiap tahun harus diambil iktibar. terutama Isu tudung yang amat menyentuh sensiviti umat Islam. Sedikit sorotan mengenai insiden bertudung yang sememangnya realiti sekarang dan lebih menyakitkan semuanya bermula di sekolah yang merupakan institusi pendidikan teras dalam kehidupan.(apakah muslihat disebalik semua ini??) Isu tudung kepala menimbulkan kontroversi di Perancis terutamanya selepas wujud Badan Perwakilan Islam di Negara itu. Perancis merupakan Negara Eropah yang mempunyai paling ramai penduduk beragama Islam. isu berlanjutan apabila dua beradik beragama Islam disingkirkan dari sekolah Henri Wallon di Aubervilliers September 2003 kerana memakai tudung. Sebenarnya, Perancis telah mencetuskan kotroversi dunia sejak Mac 2003 yang lalu lagi apabila menguatkuasakan undang-undang yang mengharamkan perempuan Islam memakai tudung disekolah awam dan pusat pendidikan.alasan mereka, pakaian seumpama ini adalah simbol agama dan bukan kod etika yang menjadi kewajipan penganut Islam.

Foto wanita bertudung

Lagi masalah muslimah bertudung! Para pemimpin Islam minoriti di Craotia mendesak pihak berkuasa membenarkan muslimah mengenakan tudung dalam gambar kad pengenalan mereka. Pihak berkuasa Craotia pula menegaskan bahawa larang bertudung dalam kad pengenalan pula bertujuan untuk memastikan seseorang mudah dikenali . masyarakat Islam minority cuba membawa isu ini ke parlimen tetapi gagal mendapat sokongan daripada mana-mana parti politik Negara. Walaupun dianggarkan sekitar 50,000 orang Perancis memeluk Islam setiap tahun, tetapi masyarakat Islam mendakwa Perancis menolak keIslaman mereka dan mengaggap Islam sebagai musuh.

Laungan demontrasi

“ Chirac, stasi!...enough is enough!’ ‘ yes to secularisme…no to islamophobia!’ dan “ yes to education and equality” – demikianlah antara slogan yang tertulis pada sepanduk yang dibawa orang ramai dalam perhimpunan besar-besaran ditengah Kota Paris menyatakan protes terhadap rancangan kerajaan untuk mengharamkan pemakaian tudung disekolah. Demontrasi itu mengejutkan banyak pertubuhan Islam di Eropah yang berlangsung lebih kurang 3 jam. Tidak kurang hebatnya di Berlin, debat tudung menjadi hangat dalam masyarakat miniroti Islam di Eropah. Setakat ini, kebanyakan negeri tidak mempunyai perundangan khusus yang memboleh atau mengharamkan orang Islam bertudung disekolah dan tempat awam. Beberapa Negara seperti Denmark atau Greece tidak bermasalah dalam hal ini dan tudung dipakai meluas di Thrace yang mempunyai populasi besar orang islam. Di Negara seperti Sepanyol dan Swizerland pula, kerajaan menyerahkan kepada pihak berkuasa negeri untuk melaksanakan pengharaman ini, termasuk Belgium yang memberikan kuasa kepada guru besar sekolah.

semua ini dan banyak lagi...

Bersyukurlah kejadian seumpama ini tidak berlaku di Malaysia tetapi lain pula yang kedengaran apabila isu menutup aurat atau bertudung ini di timbulkan. Antara reaksi yang lali timbul ialah “ pakaian tidak mencerminkan keperibadian @ hati, pakai seksi tak semestinya jahat,dan lain2 lagi alasan yang x logic akal!!..manusia yang berfikiran waras semestinya dapat memilih yang mana jalan yang lurus dan tepat sebab semuanya adalah berkaitan maruah !...kebanyakan kita teralpa akan kewajipan menjaga maruah. Seronok digoda dan tergoda dengan pandangan yang bersifat maya dan sementara, menyebabkan rasional terpinggir ke tepi. Kerana tidak bijak menjaga diri, jangan salahkan orang lain sebaliknya lihatlah cara kita membawa diri sebagai orang yang mengaku diri beragama Islam.

bingkisan rasa guru muda86

Hadith : Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Empat perkara yang membawa kebahagiaan iaitu wanita yang solehah, rumah yang luas, jiran yang baik dan kenderaan yang selesa!” (Riwayat Ibnu Hibban)

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka…(An-Nur:31)

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda: "Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu: (l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam); (2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat, rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian." (Riwayat Muslim)

This entry was posted on 1:04 AM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 komen ikhlas dari kamu

Post a Comment